Proč jíst pravý český med

Co med je, jak vzniká a jaké druhy máme, tím se zabývat nebudu. O tom se toho dá na internetu najít spousta. Ovšem informace, proč vůbec jíst med hlavně z naší vlasti, moc dobře sepsané nejsou.

Nejdůležitější složkou v medu jsou určitě cukry. Ovšem, musíme si uvědomit, že se nejedná o ten samý produkt jako je průmyslově vyráběný cukr z řepy. Cukry vytvořené včelami jsou pro naše tělo prospěšné. Naše tělo je umí téměř všechny plně využít. V medu jsou jak jednoduché (glukóza, fruktóza) tak i složité cukry (sacharóza). Jak jistě všichni ví, jednoduché cukry jdou do krve prakticky okamžitě přes žaludeční stěnu, naproti tomu složité cukry potřebují pro zpracování játra. Z toho vyplývá, že med je velmi přínosný pro sportovce, jak z pohledu okamžitého dodání energie tak i díky jeho funkci při regeneraci po výkonu. V medu jsou i velmi složité cukry (dextriny), které se ale za krátkou dobu trávení v těle nestihnou rozložit. Jejich hlavní vlastností je skvělé působení na kůži a sliznici. V dřívějších dobách se obvazy s medem přikládaly na čerstvé otevřené rány nebo popáleniny a ty se potom díky medu skvěle hojily. Moderní medicína se k těmto starým technikám začíná pomalu vracet. Nedávné výzkumy dokázaly, že cukry z medu vytvářejí v trávicím traktu (střevech) speciální mikroflóru a ta má účinky proti tvorbě nádorových buněk.

S cukry bývá často spojované tzv. „cukernatění“ medu. Spousta lidí si myslí, že včelaři do medu přidávají cukr a díky němu jim potom med doma ztuhne. Rád bych tuto lež vyvrátil. Včelaři nepřidávají, nikdy nepřidávali a nikdy přidávat cukr do medu nebudou. V Čechách je to i zakázané. „Cukernatění“ medu totiž patří mezi přirozené zrání medu a správný výraz pro tento proces je „krystalizace“. Med je totiž složen z krystalků a ty se prakticky okamžitě po vytočení začínají spojovat. Některé medy hodně rychle, jiné pomaleji a najdou se i takové, které nekrystalizují prakticky vůbec.

V medu se nachází i spousta minerálů. Kromě Selenu jsou v medu ve stopovém množství prakticky všechny prvky nacházející se běžně v přírodě. Mezi nejdůležitější určitě patří draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Proč si tedy potom kupovat drahé doplňky stravy, když všechny jsou krásně obsažené v medu?

Rád bych se vrátil k vápníku. Mezi lidmi je zažitá nepravda, že konzumace medu u dětí (i u dospělých) zvyšuje riziko zubního kazu. Často jsou o tom přesvědčeni i samotní zubní lékaři. Ještě jednou opakuji, že to není pravda. Pokud konzumujeme uměle vyráběný řepný cukr, musí se k jeho využití uvolnit vápník a fosfor z těla. Proto mají malé děti zkažené zuby. Med si tyto dvě složky ale nese již v sobě a tudíž je tělo nemusí dodávat externě z vlastních zásob. Při konzumaci medu vzniká v ústech mikroflóra, která vzniku zubního kazu přímo zabraňuje. A pokud se podíváme na med vs. řepný cukr z historického hlediska, zjistíme, že dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný cukr, neznalo ani zubní kaz. Proto určitě doporučuji všem sladit medem.

Pro sportovce další dobrá zpráva. Med je plný bílkovin. Musím dodat, že se nejedná pouze o bílkoviny rostlinné, ale i živočišné. Nejde o žádné závratné hodnoty bílkovin, ale je jich dost. V minulosti měli naši vrcholoví sportovci v jídelníčku speciální koktejl složený z medu, citronů, mléka a žloutků. (Sám jsem nezkoušel, ale dost mě to láká.)

Další hodně důležitým prvkem medu je určitě pyl. Ten se do medu dostává při zpracovávání nektaru včelami. Jeden z hlavních důvodů proč jíst med z okolí našeho bydliště je ten, že při konzumaci do sebe dostáváme i pyl. Díky tomu posilujeme imunitu a léčíme přírodní cestou pylové alergie.

Med má v sobě ovšem i spoustu jiných cizích příměsí. Jedná se o různé spory, zárodky hub, již zmíněný pyl, mikroorganismy a podobně. Na celém světě ovšem není znám případ onemocnění, za které by mohl med a tyto příměsi. Větším problémem v medu jsou rezidua. Zbytky po antibiotikách používaných k léčbě včel, pozůstatky po různých postřicích používaných v zemědělství a po různých průmyslových chybách. Problém reziduí pocházejících z antibiotik je ovšem jen u medů z ciziny. U nás je léčení antibiotiky zakázané a ostatní parametry jsou také velmi přísně hlídané. Toho bych se nebál. Medy nesoucí označení z ES a mimo ES (většinou ve všech obchodech) bych si osobně nikdy nekoupil. Jsou to totiž medy, u kterých se nedá zjistit odkud pocházejí. Vetšinou se vyrábějí tak, že se vezme několik tun medu třeba z Argentiny, dalších několik tun z Číny, k nim se přidá třeba ještě med z dalších států Jižní Ameriky a Asie, vše se promíchá, často i pastuje, a pak prodává. Často se do medu přidávají další látky na zvětšení objemu a úpravu vlastností. Tímto způsobem se totiž splní všechny tabulkově dané hodnoty a může se směle prodávat. To, že je téměř nezjistitelné co všechno ta hmota obsahuje je vedlejší, hlavně, že ten „med“ lidé kupují a jsou spokojení. Hlavně z tohoto důvodu doporučuji pravý český med, nejlépe prodávaný přímo ze dvora od včelaře.

Med léčí i celou řadu nemocí. Jen namátkově: anémie, vysoký tlak, nemoci trávicího traktu, onemocnění jater, alergie, onemocnění ledvin, nemoci dýchacích cest, cukrovku (jde o typ)… Určitě doporučuji přečíst si knížečku, ze které jsem hlavně čerpal, bude uvedená pod článkem.

O medu by se dalo psát ještě dlouho. Snad jen, doporučuji med každému. Jedná se opravdu o lék, který skvěle chutná. Konzumace medu se doporučuje již přes 25 století, takže na něm opravdu něco bude…

Čerpáno (zdaleka ne všechno) hlavně z knihy Včelí produkty očima lékaře, kterou napsala Jana Hajdušková. Doporučuji k přečtení, jedná se o tenkou knihu, která člověka hodně obohatí.

3 komentáře u „Proč jíst pravý český med

  1. >Dík, zajímavé:) bratranec je včelař, takže máme med od něj, ale takovýhle výklad jsem ještě neslyšela:)
    a výborný je taky tymiánový med, ale ten už nepatří mezi ty naše:)

  2. ohledně zubního kazu je to naprostá …. co jste napsal. ústní mikroflóra přímo podmiňuje vznik zubního kazu a mikroorganismy využívají k svému metabolismu právě sacharozu (z řepného cukru) ale i glukózu i fruktózu, které jsou obsaženy i v medu. Jinak celý odstavec je naprostá nepravda! Spíše, jak se tak dívám, tak je zažitá nepravda mezi včelaři, že med nezpůsobuje zubní kaz a naopak dokonce brání jeho vzniku. Pardon ale když tomu nerozumíte, tak neklamte prosím lidi.

  3. Kdybyste dočetl do konce, věděl byste odkud jsem čerpal. Tohle není článek sepsaný z lidových pověr a říkanek, ale srozumitelně pro lidi sepsané poznatky z různých výzkumů, které ve své knize shrnula MUDr. Jana Hajdušková. Navíc historie také říká něco jiného než vy. Má vlastní zkušenost taktéž, sladím prakticky jen medem a už jsem dobrých deset let neměl zubní kaz. Co vy na to? Že by nějaký anonymní zubař obhajující si své řemeslo…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *